Zdrowe pokarmy, które zmniejszają dyskomfort podczas ciąży
Oprócz spożywania pokarmów, które zmniejszają dyskomfort podczas ciąży, musisz wcześniej zaplanować sobie czas posiłków. Utrzymanie zdrowej wagi i diety przed zajściem w ciążę pomoże zapobiec przyszłym powikłaniom. Będzie również zachęcać do zdrowego rozwoju Twojego dziecka. Czy wiesz, że zdrowe pokarmy mogą pomóc zmniejszyć dyskomfort podczas ciąży? Dzisiaj powiemy Ci więcej o potrawach, które możesz zjeść, aby pomóc poradzić sobie z porannymi mdłościami.
To normalne uczucie dyskomfortu w pierwszym trymestrze ciąży. Ogólnie rzecz biorąc, mogą wystąpić częste objawy, takie jak nudności, wymioty i refluks żołądkowy. Ale jeśli utrzymają się przez dłuższy czas, możesz cierpieć z powodu odwodnienia, co negatywnie wpływa na rozwój Twojego dziecka. Aby temu zapobiec powinnaś spożywać zdrowe pokarmy, które zostaną wymienione poniżej.
Owoce i inne zdrowe pokarmy, które pomagają zmniejszyć dyskomfort podczas ciąży
Spożywanie owoców i pożywnych pokarmów podczas ciąży pomoże Ci poczuć się lepiej. Zapewni to Twojemu dziecku dobre zdrowie, a co za tym idzie: lepszą jakość życia.
Oto lista produktów, które pomagają zmniejszyć dyskomfort podczas ciąży:
Mleko i inne produkty mleczne
Spożywanie produktów mlecznych jest korzystne, ponieważ pomaga w utrzymaniu odpowiedniego poziomu wapnia. Jedząc więcej produktów mlecznych, nie będziesz cierpiała z powodu erozji kości, a Twoje dziecko będzie miało prawidłowy rozwój kośćca. Ponadto mleko jest źródłem białka.
Być może zapytasz: “a co jeśli cierpię na nietolerancję laktozy?”. Możesz wybrać jogurt bez laktozy. Weź pod uwagę, że bakterie, które zawiera w sobie pomagają regulować trawienie, zwalczać infekcje i poprawiają układ odpornościowy.
W rzeczywistości można uniknąć pewnych komplikacji, które mogą powstać w czasie ciąży poprzez spożywanie żywności probiotycznej. Pomagają one złagodzić objawy, a nawet całkowicie zapobiegają stanowi przedrzucawkowemu, cukrzycy ciążowej, infekcji pochwy i alergii.
Jajka
Jajka są ważne w zdrowej diecie ze względu na zawartość białka, która jest niezbędna do wzrostu komórek i regeneracji niektórych narządów.
Dodatkowo jajka zawierają mnóstwo witamin i minerałów, takich jak fosfor, witamina B12 i cholina – podstawowa witamina niezbędna do rozwoju mózgu.
Jeśli martwisz się o poziom cholesterolu w jajach, musisz wiedzieć, że to nie jest całkiem niezdrowe: to naturalne! Jednak normalne jest, że chcesz uniknąć żywności, która zawiera tłuszcze nasycone.
Zdrowe pokarmy – awokado
Brak kwasu foliowego w czasie ciąży może powodować ciężkie wady cewy nerwowej u dziecka. Jednym z nich jest rozszczep kręgosłupa. Aby go uniknąć, konieczne jest, aby spożywać tę witaminę już przed zajściem w ciążę.
Awokado jest doskonałym źródłem wspomnianej witaminy. W rzeczywistości jest to jeden z owoców o najwyższej zawartości kwasu foliowego lub B9, a także innych witamin, takich jak C, B i K.
Zawiera również żelazo, magnez, błonnik i potas. Ten ostatni działa jako środek doraźny w przypadku skurczów nóg.
Ponadto awokado posiada kwas siarkowy (oleum), który pomaga w tworzeniu tkanek skóry i mózgu dziecka.
Zdrowe pokarmy – suszone owoce
Suszone owoce są smaczne i bardzo odżywcze. Ich wysoka zawartość błonnika zapobiega zaparciom. Są również bogate w kwas foliowy, żelazo i potas.
Najpopularniejsze to suszone śliwki, rodzynki, figi, daktyle i brzoskwinie. Jednak jest ich jeszcze kilka. Owoce te mają takie same składniki odżywcze, jak ich świeże odpowiedniki: jedyną różnicą jest to, że ich zawartość wody została usunięta.
Jeśli będziesz spożywać 6 porcji dziennie, zwiększysz szanse na naturalny poród, co oznacza, że zmniejszysz prawdopodobieństwo potrzeby wywołania porodu.
Mięso
Jedz mięso czerwone i chude. Aby uniknąć tłuszczu w nim zawartego, nie kupuj mielonego mięsa i nie gotuj drobiu ze skórą.
Mięso jest jednym z najlepszych pokarmów, które zmniejszają dyskomfort podczas ciąży. Szczególnie jeśli chodzi o zmęczenie i ogólny niski poziom energii. Jest to spowodowane zwiększoną produkcją krwi, nawet do 50%, która potrzebuje żelaza, aby organizm mógł prawidłowo funkcjonować. Jeśli we krwi nie ma wystarczającej ilości żelaza, może wystąpić niedokrwistość.
Jedzenie czerwonych mięs zapewni Ci większość żelaza, jakiego potrzebujesz dziennie. Istnieją jednak inne produkty bogate w żelazo, takie jak fasola, rośliny strączkowe i warzywa – zwłaszcza zielone i suszone owoce, które można dodać do zwykłej diety. Ale nadal ważne jest, abyś przyjmowała dodatkowe suplementy.
Ryba
Najczęściej polecaną rybą podczas ciąży jest łosoś. Jest bogaty w kwasy tłuszczowe omega-3, które są niezbędne do tworzenia siatkówki i mózgu.
Dodatkowo, dziecko, które ma odpowiednią ilość kwasów omega 3, lepiej się koncentruje, uczy się szybciej i jest bardziej towarzyskie. Ponadto omega 3 poprawia wzrok malucha i zapobiega chorobom serca, paraliżowi, opóźnieniom rozwojowym i autyzmowi.
“Wysoka zawartość błonnika w suszonych owocach pomaga zapobiegać zaparciom. Są one również bogate w kwas foliowy, żelazo i potas.”
Zdrowe pokarmy – wskazówki, jak unikać komplikacji podczas ciąży
Zdrowe pokarmy są dobrym sposobem na zmniejszenie dyskomfortu podczas ciąży. Musisz jednak pamiętać o tych innych wskazówkach:
- Nie spożywaj kofeiny.
- Unikaj tłuszczy i pikantnych potraw.
- Nie spiesz się, aby powoli żuć każdy kęs w trakcie posiłku.
- Pij mnóstwo wody.
Na koniec pamiętaj, aby spożywać wszystkie wymienione wyżej produkty spożywcze po to, by zmniejszyć dyskomfort podczas ciąży. Dzięki temu zapewnisz zdrowie swojemu dziecku, a także sobie.
Wszystkie cytowane źródła zostały gruntownie przeanalizowane przez nasz zespół w celu zapewnienia ich jakości, wiarygodności, aktualności i ważności. Bibliografia tego artykułu została uznana za wiarygodną i dokładną pod względem naukowym lub akademickim.
- Zhong C., Qu C., Wang B., Liang S., Zeng B., Probiotics for preventing and treating small intestinal bacterial overgrowth: a meta analysis and systematic review of current evidence. J Clin Gastroenterol, 2017. 51: 300-311.
- Naseeb MA., Volpe SL., Protein and exercise in the prevention of sarcopenia and aging. Nutr Res, 2017. 40: 1-20.