Optymalne pożywienie dla kobiet w ciąży - 4 propozycje
W czasie ciąży bardzo ważne jest dbanie o swoją dietę. Błąd popełniony w tym okresie może spowodować problemy w rozwoju płodu lub zdrowiu matki, dlatego należy być ostrożnym i uporządkowanym. Z tego powodu pokażemy Ci, jakie jest optymalne pożywienie dla kobiet w ciąży.
Zanim zaczniemy, konieczne jest wyjaśnienie, że wielu ekspertów od żywienia nie lubi terminu „superżywność” lub “superfood”. Dzieje się tak dlatego, że ludzie wierzą wtedy, że te produkty mają cudowne właściwości, kiedy tak nie jest.
To po prostu zwykłe produkty spożywcze, które wyróżniają się na tle innych zawartością niezbędnych składników odżywczych lub jakością.
Optymalne pożywienie dla kobiet w ciąży
Porozmawiajmy sobie zatem o głównych produktach typu superfood, które można włączyć do diety kobiet w ciąży.
Jogurt
Jogurt to pozycja obowiązkowa w prawie każdej diecie. Zawiera wysokiej jakości białka i niezbędne mikroelementy, takie jak witamina D. Ta ostatnia w połączeniu z wapniem powoduje, że kości są zdrowe i mocne. Tak mówi badanie opublikowane w czasopiśmie Frontiers of Hormone Research.
Ponadto jogurty zawierają bakterie probiotyczne. Osadzają się one w przewodzie pokarmowym, selektywnie go kolonizując. Przyczyniają się do poprawy pracy jelit i eliminując zaparcia. Ponadto są w stanie stymulować genezę krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych o działaniu przeciwzapalnym.
Jogurt nie jest jedynym pokarmem, który wyróżnia się zawartością probiotyków . Można znaleźć te mikroorganizmy w innych produktach spożywczych, które przeszły proces fermentacji – takich jak kefir.
Orzechy i suszone owoce
Orzechy to żywność o wysokiej gęstości energetycznej i odżywczej. Zawierają proteiny, wysokiej jakości kwasy tłuszczowe oraz niezbędne mikroelementy. Wśród wszystkich tych składników na szczególną uwagę zasługują kwasy tłuszczowe z serii omega 3.
Związki te są w stanie pomóc w utrzymaniu równowagi w w naszym organizmie, mając przy tym działanie przeciwzapalne. Ponadto te składniki odżywcze powodują bardziej efektywny rozwój układu nerwowego u płodu, o czym świadczy publikacja w czasopiśmie Nutrients.
Rośliny strączkowe
Rośliny strączkowe dostarczają znaczną ilość błonnika, co przyczynia się do poprawy pracy jelit i eliminowania zaparć. Zawierają również niezbędne mikroelementy, takie jak żelazo i kwas foliowy. Ta ostatnia pozycja jest kluczowa w czasie ciąży, ponieważ jej niedobór może powodować problemy z zamknięciem cewy nerwowej.
Należy jednak zauważyć, że białka roślin strączkowych mają niską wartość biologiczną. Nie zawierają wszystkich niezbędnych aminokwasów i nie są optymalnie trawione. Aby przezwyciężyć ograniczenia w zakresie aminokwasów, eksperci zalecają łączenie ich z ziarnami.
Ryby o tłustym mięsie
Tłuste ryby wyróżniają się wysoką wartością biologiczną białek i kwasami tłuszczowymi omega-3. Oba składniki odżywcze są niezbędne zarówno dla matki, jak i dla płodu.
Ponadto, ponieważ są rodzajem owoców morza, pomagają zwiększyć obecność jodu w diecie. Ten minerał jest kluczem do funkcjonowania tarczycy. Spadek poziomu jodu w organizmie może pogorszyć niedoczynność tarczycy, wpływając na samopoczucie matki.
Jakie pożywienie dla kobiet w ciąży należy włączyć do diety?
Jeśli jesteś w ciąży, ważne jest, aby podkreślić obecność w diecie omówionej właśnie żywności. Wszystkie z powyższych propozycji pomogą zapewnić prawidłowy rozwój płodu oraz utrzymanie dobrego stanu zdrowia. Jeśli jednak pomimo dbania o swoją dietę czujesz się nadmiernie zmęczona, nie wahaj się skontaktować ze specjalistą.
Należy również pamiętać, że w czasie ciąży należy unikać pewnych pokarmów i substancji. Alkohol i tytoń to oczywiste przykłady, ale są też inne, takie jak kawa i cynamon. W związku z tym zalecamy przestrzeganie zaleceń lekarza, aby uniknąć przyjmowania jakichkolwiek produktów, które mogą przynieść efekt przeciwny do zamierzonego.
Na koniec nie należy zapominać, że ważne jest promowanie aktywności fizycznej w czasie ciąży. Ćwiczenia powinny być mało intensywne i dostosowane do indywidualnych możliwości kobiety, ale w każdym razie należy unikać siedzącego trybu życia.
Wszystkie cytowane źródła zostały gruntownie przeanalizowane przez nasz zespół w celu zapewnienia ich jakości, wiarygodności, aktualności i ważności. Bibliografia tego artykułu została uznana za wiarygodną i dokładną pod względem naukowym lub akademickim.
- Goltzman D, Mannstadt M, Marcocci C. Physiology of the Calcium-Parathyroid Hormone-Vitamin D Axis. Front Horm Res. 2018;50:1-13. doi: 10.1159/000486060. Epub 2018 Mar 29. PMID: 29597231. https://www.karger.com/Article/Abstract/486060
- Devarshi PP, Grant RW, Ikonte CJ, Hazels Mitmesser S. Maternal Omega-3 Nutrition, Placental Transfer and Fetal Brain Development in Gestational Diabetes and Preeclampsia. Nutrients. 2019 May 18;11(5):1107. doi: 10.3390/nu11051107. PMID: 31109059; PMCID: PMC6567027. https://www.mdpi.com/2072-6643/11/5/1107