Pokarmy, których nigdy nie należy podawać dziecku
Pokarmy podawane dziecku w pierwszych czterech miesiącach jego życia powinny streścić się w jednym terminie: mleko matki. W niektórych przypadkach niemowlęta będą potrzebować karmienia za pomocą specjalnego mleka modyfikowanego. Jednak zdecydowanie najlepszym pokarmem na pierwszy etap życia jest matczyne mleko.
Jednak po upływie tych pierwszych czterech miesięcy następuje okres adaptacji. W tym czasie dzieci mogą zacząć jeść inne pokarmy, które powoli zaczną zastępować mleko. Pokarmy te są zwykle proste i lekkie. Ich skład jest dość podobny w każdej rodzinie posiadającej malucha. W niniejszym artykule wymienimy jednak pokarmy, których nie należy podawać najmłodszym.
Rodzice mogą zacząć uzupełniać dietę swojego dziecka płynnymi, prostymi, naturalnymi przecierami. Przecier owocowy to typowy posiłek w początkowej fazie, a inne rodzaje żywności mogą być wprowadzane stopniowo. Robiąc to, należy uważać, aby nowe pokarmy nie były szkodliwe dla małego organizmu dziecka. Dostosuj sposób przygotowywania jedzenia i ilość, jaką dajesz dziecku, aby ułatwić trawienie i pomóc im się rozwijać.
7 pokarmów, których nigdy nie należy podawać dziecku
Chociaż czasami jest nieuniknione, że dzieci jedzą określone rodzaje żywności, powinno być łatwiej kontrolować to, co dzieci jedzą. Rodzice są odpowiedzialni za przygotowanie żywności dla dziecka, dzięki czemu mogą upewnić się, że nie spożywają one nic poza mlekiem i naturalnymi przecierami.
Czasami jednak, z powodu braku wiedzy lub zainteresowania, popadamy w zwyczaje niezdrowe dla najmłodszych członków rodziny. Mając to na uwadze, ważne jest, aby wiedzieć, że istnieją pewne pokarmy, których dzieci nigdy nie powinny jeść.
Czy ci się to podoba, czy nie, są pewne pokarmy, których nigdy nie powinnaś podawać dziecku. Nie powinny one stanowić składnika diety dla dzieci w wieku poniżej 12 miesięcy. W rzeczywistości powinny być spożywane jedynie w małych ilościach, aż do czwartego roku życia. Nie wszyscy posiadamy tę wiedzę jakich produktów unikać. Z drugiej strony zdarzają się przypadki, w których rodzice ignorują porady pediatry.
Aby upewnić się, że nasze maluchy pozostają zdrowe, powinniśmy pamiętać o unikaniu tych siedmiu produktów w codziennej diecie naszych dzieci w domu. Są to:
1. Cukier
Chociaż występuje bardzo często w naszym jedzeniu, Twoje dziecko tego nie potrzebuje. W rzeczywistości mleko lub mleko modyfikowane już zawierają wystarczającą ilość cukru. Jeśli chcesz posłodzić jedzenie, aby poprawić jego smak, lepiej zrobić to owocami. Cukier może powodować próchnicę w młodym wieku.
2. Miód
Naturalny substytut cukru, miód jest powszechny w diecie dla dzieci. Jednak wielu ludzi nie wie, że jego skład jest prawie identyczny z składem cukru rafinowanego. Innym problemem jest to, że może zawierać bakterie, które mogą uszkodzić układ trawienny.
3. Sól
Podobnie jak miód i cukier, sól służy do wzmocnienia smaku potraw, ale jest również szkodliwa. Ten produkt nie powinien być obecny w diecie dziecka, ponieważ jest szkodliwy dla zdrowia nerek. Zaleca się dodawać sól z umiarkowaniem dopiero od 12 miesiąca życia.
4. Owoce morza
Niektóre rodzaje ryb i owoców morza zawierają wysoki poziom rtęci, element pochodzący z zanieczyszczeń. Można go znaleźć w każdym oceanie, a kiedy ryby go konsumują, gromadzi się w ich mięsie.
5. Niektóre warzywa
Wodorosty, boćwina, szpinak i ogórecznik są bogate w azotany, a po zjedzeniu w nadmiarze mogą zmniejszyć ilość tlenu we krwi, zamieniając się w azotyny.
6. Produkty o obniżonej zawartości tłuszczu
Nie jest złym pomysłem spożywanie żywności o obniżonej zawartości tłuszczu. Mówimy o produktach wykonanych z odtłuszczonego mleka lub tych, które zostały przygotowane przy użyciu specjalnych procedur, aby pozbyć się tłuszczu. Tłuszcz w pokarmach jest niezbędnym źródłem witamin i kalorii dla ciał dzieci.
7. Różne pokarmy, w zależności od sposobu ich przygotowania
Istnieje kilka produktów spożywczych, które przygotowujemy i spożywajmy na wiele różnych sposobów, a które mogą wpływać na nasze dzieci. Nie są to pokarmy, które należy całkowicie wyeliminować z diety dziecka; po prostu unikaj ich w pewnych formach.
Unikaj: surowych produktów zwierzęcych, suszonych owoców, napojów na bazie ryżu, frytek, bezów, lodów i innych przekąsek.
Wszystkie cytowane źródła zostały gruntownie przeanalizowane przez nasz zespół w celu zapewnienia ich jakości, wiarygodności, aktualności i ważności. Bibliografia tego artykułu została uznana za wiarygodną i dokładną pod względem naukowym lub akademickim.
- Agencia de Salud Pública de Cataluña. (2022). La alimentación saludable en la primera infancia. https://salutpublica.gencat.cat/ca/ambits/promocio_salut/alimentacio_saludable/Publicacions/en-castella/
- Agencia Española de Seguridad Alimentaria y Nutrición. (s. f.). Recomendaciones de consumo para la población infantil por la presencia de nitratos en hortalizas de hoja. Consultado el 15 de mayo de 2023. https://www.aesan.gob.es/AECOSAN/web/para_el_consumidor/ampliacion/nitratos_hortalizas.htm
- Agencia Española de Seguridad Alimentaria y Nutrición. (2021, 13 de enero). La AESAN publica recomendaciones sobre el autoconsumo de carne de caza silvestre por la posible presencia de metales (plomo). https://www.aesan.gob.es/AECOSAN/web/noticias_y_actualizaciones/noticias/2021/caza_silvestre.htm
- American Academy of Pediatrics. (2021, 8 de septiembre). Healthy fish choices for kids. https://www.healthychildren.org/English/safety-prevention/all-around/Pages/Protecting-Your-Children-From-Contaminated-Fish.aspx
- American Academy of Pediatrics. (2022. 16 de agosto). La transición del bebé a los alimentos sólidos. https://www.healthychildren.org/Spanish/ages-stages/baby/feeding-nutrition/Paginas/starting-solid-foods.aspx
- Asociación Española de Pediatría. (2020, 20 de enero). Nuevas recomendaciones de consumo de pescado de la Agencia Española de Seguridad Alimentaria y Nutrición. https://www.aeped.es/comite-nutricion-y-lactancia-materna/nutricion-infantil/noticias/nuevas-recomendaciones-consumo-pescado
- Centros para el Control y la Prevención de Enfermedades. (2022. 31 de mayo). Muchos casos de botulismo son prevenibles. Departamento de Salud y Servicios Humanos de Estados Unidos. https://www.cdc.gov/botulism/prevention-es.html
- Centros para el Control y la Prevención de Enfermedades. (2022, 26 de mayo). Leche fortificada de vaca y alternativas a la leche. Departamento de Salud y Servicios Humanos de Estados Unidos. https://www.cdc.gov/nutrition/infantandtoddlernutrition/foods-and-drinks/leche-de-vaca-y-alternativas-a-la-leche.html
- Centros para el Control y la Prevención de Enfermedades. (2020, 15 de diciembre). Peligros de ahogo por atragantamiento. Departamento de Salud y Servicios Humanos de Estados Unidos. https://www.cdc.gov/nutrition/infantandtoddlernutrition/foods-and-drinks/peligros-de-ahogo-por-atragantamiento.html
- European Food Safety Authority. (2012). Cadmium dietary exposure in the European population. EFSA Journal, 10(1), 2551. https://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/pub/2551
- Gil-Campos, M., San José González, M. A., Díaz Martín, J. J., & Comité de Nutrición de la Asociación Española de Pediatría. (2015). Uso de azúcares y edulcorantes en la alimentación del niño. Recomendaciones del Comité de Nutricion de la Asociación Española de Pediatría. Anales de Pediatría. 83 (5): 353.e1-353.e7. https://www.analesdepediatria.org/es-uso-azucares-edulcorantes-alimentacion-del-articulo-S1695403315000739
- Hojsak, I., Braegger, Ch., Bronsky, J., Campoy, S., Colomb, V., Decsi, T., Domellöf, M., Fewtrell, M., Fidler Mis, N., Mihatsch, W., Molgaard, Ch., van Goudeveer, J., & ESPGHAN Committee on Nutrition. (2015). Arsenic in rice: a cause for concern. Journal of Pediatric Gastroenterology and Nutrition. 60 (1): 142-5. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25536328/
- Jones, J. A., Hopper, A. O., Gordon Power, G., & Arlin Blood B. (2015). Dietary intake and bio activation of nitrite and nitrate in newborn infants. Pediatric Research. 77 (0): 173-181. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4497514/
- Korioth, T. (2019). Added sugar in kids diet’s: how much is too much? American Academy of Pediatrics. https://publications.aap.org/aapnews/news/7331?autologincheck=redirected
- Rubio, A. (2019, 1 de agosto). Los niños, la leche y los lácteos. Asociación Española de Pediatría de Atención Primaria. https://www.familiaysalud.es/vivimos-sanos/alimentacion/los-alimentos/los-ninos-la-leche-y-los-lacteos
- National Food Institute, Technical University of Denmark, Denmark, Sá Monteiro, M., Sloth, J., Holdt, S., & Hansen, M. (2019). Analysis and risk assessment of seaweed. EFSA Journal, 17, e170915. https://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/pub/e170915
- National Health Services. (2021, 15 de marzo). Salt, the facts. https://www.nhs.uk/live-well/eat-well/food-types/salt-nutrition/