Najlepsze pokarmy dla dziecka korzystne dla jego zdrowia

Najlepsze pokarmy dla dziecka korzystne dla jego zdrowia

Ostatnia aktualizacja: 18 lipca, 2018

Zdrowie Twojego malucha jest bardzo ważne, dlatego też powinnaś podawać mu najlepsze pokarmy dla dziecka. Zdrowa dieta zapewniająca pokrycie dziennego zapotrzebowania kalorycznego, składników odżywczych i witamin jest kluczowa dla rozwoju malucha.

Najzdrowsze i najlepsze pokarmy dla dziecka powinny znaleźć się w jego codziennej diecie. To pomoże rozwinąć nawyk zdrowego jedzenia, który będzie obecny przez całe życie. Jeśli dziecko nauczy się jeść zdrowo we wczesnym wieku, będzie zdrowsze gdy dorośnie.

Oto lista pokarmów, które są zdrowe dla dziecka. Może okazać się przydatna podczas komponowania zbilansowanej diety.

Najlepsze pokarmy dla dziecka

Awokado

Awokado zapewnia mnóstwo korzyści zdrowotnych dla dziecka. Jest bogate w kwasy tłuszczowe jednonienasycone, znane również jako “dobre tłuszcze”, ponieważ pomagają zmniejszyć poziom szkodliwego cholesterolu. Awokado stabilizuje także poziom cukru we krwi i jest bogate w witaminy E i D.

Dzieci mogą jeść awokado gdy ukończą 6. miesiąc życia.

Jagody

Jagody to kolejny ważny element diety dziecka. Stanowią doskonałe źródło energii, a dziecko jest w stanie strawić je w sokach i kompotach od około 8. miesiąca życia.

Jagody są bogate w błonnik, flawonoidy i potas oraz antyoksydanty. Chronią także przed zapaleniem dróg moczowych.

Owsianka

To jedno z najlepszych dań, jaką może jeść dziecko. Owies można przygotować na różne sposoby. To bardzo zdrowe jedzenie. Nie tylko posiada wysoką zawartość błonnika, ale także zawiera węglowodany, białko, witaminy i minerały.

Dietetycy zalecają, by dziecko zaczęło spożywać owsiankę po ukończeniu pierwszego roku życia.

Łosoś

Ta ryba jest bogata w zdrowe tłuszcze (w tym kwasy tłuszczowe omega 3). Pomaga zmniejszyć poziom cholesterolu i zapewnia dobre krążenie krwi. Łosoś ma doskonałe działanie na mózg i układ nerwowy.

Niemowlę karmione łyżką

Inne wartościowe składniki zbilansowanej diety

Szpinak

Chociaż możesz mieć pewne trudności z przekonaniem dziecka do jedzenia szpinaku, najlepiej jest przyzwyczajać malucha do jego smaku od jak najmłodszego wieku.

Szpinak zawiera błonnik, kwas foliowy, żelazo i witaminy A oraz C. Wzmacnia kości, wspomaga rozwój mózgu i odżywia rosnące mięśnie. Chroni również skórę oraz oczy przed chorobami.

Bataty

To ważne, by dobrze ugotować bataty, bo inaczej dziecko może mieć problem z ich strawieniem. Stanowią naturalne źródło potasu oraz są bogate w witaminę A i antyoksydanty.

Jogurt

Jogurt stanowi ważne źródło wapnia, który wspomaga wzrost kości. Zawiera również białko i kwas mlekowy oraz dobre bakterie odpowiadające za budowę zdrowej flory bakteryjnej w jelitach.

Jedząca dziewczynka siedząca na krześle do karmienia, próbująca najlepsze pokarmy dla dziecka

Czy czekolada jest niezdrowa dla dzieci?

Oczywiście możesz mieć duży problem z upilnowaniem dziecka, jeśli nie chcesz, by jadło czekoladę. Dzieci uwielbiają słodycze i trudno jest je czasem kontrolować.

Wiele osób nie jest świadomych, że czekolada tak naprawdę przynosi wiele korzyści zdrowotnych dziecku i ma swoje miejsce w zdrowej diecie. Oto kilka z nich:

  1. Czekolada to źródło węglowodanów, błonnika, fosforu, magnezu i witamin B2 oraz B12.
  2. Kakao pobudza i sprawia, że dziecko nie przysypia. Może pomóc mu skoncentrować się w szkole.
  3. Ma dużą wartość energetyczną i pomaga wzmacniać mięśnie i kości.
  4. Jest antyoksydantem. Oznacza to, że pomaga chronić dziecko przed chorobami serca w późniejszym wieku.
  5. Czekolada zwiększa produkcję serotoniny, która poprawia nastrój i chroni przed stresem.

Dziecko powinno się nauczyć jak myśleć, a nie co myśleć.

-Margaret Mead-

Badania pokazują, że czekolada nie tuczy

Najnowsze badania przeprowadzone przez badaczy z Wydziału Medycyny i Nauk Sportowych w Uniwersytecie Granada (UGR) udowodniły, że osoby, które jedzą więcej czekolady mają niższy całkowity poziom tłuszczu w ciele.

Badania przeprowadzono na próbie 1458 nastolatków w wieku od 12 do 17 lat, którzy spisywali wszystko, co jedli przez 24 godziny. Mając te informacje naukowcy określili, że uczestnicy, którzy jedli więcej czekolady mają niższy poziom tkanki tłuszczowej.

Wyniki były takie same bez względu na aktywność fizyczną, płeć, wiek, dzienne spożycie kalorii, spożycie kwasów tłuszczowych nasyconych, owoców, warzyw, kawy oraz herbaty.

W najszczęśliwszych wspomnieniach z naszego dzieciństwa nasi rodzice również byli szczęśliwi.

-Robert Brault-

Znalezienie odpowiedniej równowagi w diecie dziecka bywa trudne, ale jest kluczowe. Zbilansowana dieta bogata w najlepsze pokarmy dla dziecka i pełna wartości odżywczych pomoże mu wyrosnąć na zdrowego dorosłego.


Wszystkie cytowane źródła zostały gruntownie przeanalizowane przez nasz zespół w celu zapewnienia ich jakości, wiarygodności, aktualności i ważności. Bibliografia tego artykułu została uznana za wiarygodną i dokładną pod względem naukowym lub akademickim.


  • Taylor, Jennifer & Evers, Susan & Mckenna, Mary. (2005). Determinants of healthy eating in children and youth. Canadian journal of public health. Revue canadienne de santé publique. 96 Suppl 3. S20-6, S22.
  • Improving child nutrition: the achievable imperative for global progress. UNICEF. 2013. [Online].

Ten tekst jest oferowany wyłącznie w celach informacyjnych i nie zastępuje konsultacji z profesjonalistą. W przypadku wątpliwości skonsultuj się ze swoim specjalistą.